Karabuğdayı en güzel nasıl tüketilir sorusuna yanıt olarak aşağıdaki öneriler verilebilir: Haşlayarak çorba, yahni, bulgur ve pilav gibi yemeklere ilave etmek. Tek başına karabuğday pilavı yapmak. Dolma ve sarma çeşitleri için iç harç yapımında kullanmak. Marul, soğan ve dereotu gibi malzemelerle birlikte karabuğday salatası yapmak. Yoğurdun içine ekleyerek besleyici ara öğün olarak tüketmek. Sebze ve et yemeklerine taneleriyle veya blender’dan geçirilmiş haliyle eklemek. Su veya süt ile haşlayarak lapa şeklinde kahvaltılarda veya ara öğünlerde tüketmek. Karabuğday unu ile pek çok tatlı ve tuzlu hamur işi tarifi hazırlamak. Ekmek ve makarna yapımında ana veya yardımcı malzeme olarak kullanmak. Karabuğday, yoğun ve tatlı bir tada sahip olduğu için çeşitli yemeklerde, kahvaltılarda ve ana yemeklerde kullanılabilir. Karabuğday tüketmeden önce bir diyetisyene danışılması önerilir.