Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çiğden yapılan İzmir tarhanası için gerekli malzemeler:
- 4 kg un 3;
- 2 kg domates 3;
- 2 kg kuru soğan 3;
- 2 kg kapya salçalık biber 3;
- 2 kg yoğurt (kese yoğurdu olmalı) 3;
- 1 çay bardağı tuz 3;
- 1 demet tarhana (çörtük) otu 3;
- 1 demet kuru nane 3;
- 1 demet maydanoz 3.
Yapılışı:
- Kapya biber, domates ve kuru soğan doğranır, üzerine çörtük otu eklenir 3.
- 1 bardak su ilave edilen tencere kapağı kapalı şekilde 30 dakika kaynatılır 3.
- Ocaktan alınan sebzeler soğumaya bırakılır 3.
- Soğuyan sebzeler büyük bir kaba alınır ve elle olabildiğince ezilir 3.
- Ezilen sebze püresinin üzerine yoğurt, tuz ve ince kıyılmış nane ile maydanoz eklenerek karıştırılır 3.
- Un eklenerek yumuşak ve ele yapışan bir hamur elde edene kadar yoğurulur 3.
- Hamur, bezle örtülerek 10-12 gün mayalanmaya bırakılır 3.
- Mayalanan hamur küçük parçalara ayrılır 3.
Tarhana yapımında kullanılan malzemeler ve yöntemler yöresel farklılıklara göre değişebilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: