Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
İzmir midye dolmasının meşhur olmasının sebebi, farklı kültürlerin etkileşimiyle İzmir mutfağına dahil olması ve yerel tatlarla birleşerek yeni bir kimlik kazanmasıdır 14.
İzmir midye dolmasının serüveni, Kadifekale'de yaşayan ve çoğunlukla Mardin'den göç etmiş vatandaşlarımızla başlar 14. 1923 yılında yaşanan nüfus mübadelesi ile İzmir ve çevresine Girit'ten göç eden çok sayıda kişi taşınır 14.
Giritliler, deniz ürünlerine aşinadır ve o dönemde İzmir Körfezi'nde bolca bulunan midyeyi değerlendirerek, hem ekonomik hem de doyurucu bir lezzet yaratırlar 14. Bu lezzet, zamanla Giritli aileler tarafından yapılıp satılmaya başlanır ve İzmir'de yaygınlaşır 4.
1950'li yıllarda Kürt ve Arap kökenli insanların da İzmir'e göç etmesiyle, midye dolma farklı kültürlerle etkileşimde bulunur 14. Mardin'den gelenler, Giritlilerden öğrendikleri midye dolmayı yaparak satmaya başlar ve bu lezzetin yaygınlaşmasına katkıda bulunurlar 4.
Denizle bağlantısı olmayan Mardin'in mutfağında midye dolmanın yer alması, bu kültürel etkileşimin en güzel örneklerinden biridir 4.
İzmir midye dolması, sadece bir sokak lezzeti değil, aynı zamanda farklı kültürlerin buluşma noktası ve göçmenlerin mutfak mirasının bir simgesidir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: