Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
İskilip dolması, meşhur olmasının birkaç nedeni vardır:
- Tarihi ve Kültürel Değer: Osmanlı dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip olması ve Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiği yıl İskilip'te doğan İskilipli Mehmet Paşa tarafından icat edildiği iddiası, yemeğin kültürel önemini artırır 3.
- Özel Pişirme Yöntemi: Pilavın bez torbada pişirilmesi, pilavın daha lezzetli, tane tane ve diri olmasını sağlar 34.
- Kullanılan Malzemeler: Yemekte kullanılan pirincin Çorum'a özgü Akçeltik pirinci, etin ise İskilip'te beslenen kuzu eti olması, yemeğin özgünlüğünü ve lezzetini artırır 34.
- Coğrafi İşaret: Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış olması, yemeğin koruma altına alındığını ve standartlarının korunduğunu gösterir 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: