Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
İnflamatuar diyet skoru, Diyet İnflamatuar İndeksi (DII) ile belirlenebilir 14. DII, bireylerin genel beslenme tarzının inflamasyon üzerine etkisini değerlendirmek için geliştirilmiş bir indekstir 14.
Besin öğeleri proinflamatuar ise pozitif, antiinflamatuar ise negatif şekilde skorlama yapılarak diyetin inflamatuar değeri belirlenir 14. Skorlamaya göre kişilere antiinflamatuar beslenme planı oluşturularak kronik hastalıkların önlenmesi hedeflenir 14.
DII, ilk olarak 2009 yılında Cavicchia ve arkadaşları tarafından 42 bileşenli olarak geliştirilmiş, daha sonra Shivappa ve arkadaşları tarafından 45 bileşene çıkarılmıştır 24. Bu bileşenler arasında makro besin öğeleri, vitaminler, mineraller, flavonoidler ve bazı besinlerin pro- ve anti-inflamatuar özellikleri bulunur 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: