Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Diyet İnflamatuar İndeksi (DII) hesaplamak için aşağıdaki adımlar izlenir:
- Besin Tüketim Kaydı: Bireylerden üç günlük besin tüketim kaydı alınır ve bu kayıttan elde edilen besin ögelerinin tüketim ortalamaları belirlenir 45.
- Besin Parametrelerinin Değerlendirilmesi: Besin parametrelerinin (45 besin maddesi) proinflamatuar (IL-1β, IL-6, TNF-α, CRP) ve antiinflamatuar (IL-4, IL-10) belirteçler üzerine etkisi değerlendirilir 134.
- Skorlama: Besin parametreleri, belirteçler üzerindeki etkilerine göre pozitif veya negatif puan alır 134. Eğer besin proinflamatuar etki gösteriyorsa puanı +1, antiinflamatuar etki gösteriyorsa -1 olarak atanır 134.
- İndeks Hesaplaması: Her bir besin parametresinin ortalama tüketim miktarı ile o parametre için belirlenen "özelleştirilmiş tam inflamatuar etki skoru" çarpılarak bireyin diyetindeki inflamatuar yük hesaplanır 45.
- Sonuç: Yüksek DII puanlaması, proinflamatuar bir diyete işaret eder 13. 1. tertil antiinflamatuar diyeti, 3. tertil ise proinflamatuar diyeti ifade eder 5.
DII hesaplaması için Shivappa ve ark. tarafından belirlenen katsayılar ve yöntemler kullanılır 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: