• Buradasın

    Diyet inflamatuar indeksi nasıl hesaplanır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Diyet İnflamatuar İndeksi (DII) hesaplamak için aşağıdaki adımlar izlenir:
    1. Besin Tüketim Kaydı: Bireylerden üç günlük besin tüketim kaydı alınır ve bu kayıttan elde edilen besin ögelerinin tüketim ortalamaları belirlenir 45.
    2. Besin Parametrelerinin Değerlendirilmesi: Besin parametrelerinin (45 besin maddesi) proinflamatuar (IL-1β, IL-6, TNF-α, CRP) ve antiinflamatuar (IL-4, IL-10) belirteçler üzerine etkisi değerlendirilir 134.
    3. Skorlama: Besin parametreleri, belirteçler üzerindeki etkilerine göre pozitif veya negatif puan alır 134. Eğer besin proinflamatuar etki gösteriyorsa puanı +1, antiinflamatuar etki gösteriyorsa -1 olarak atanır 134.
    4. İndeks Hesaplaması: Her bir besin parametresinin ortalama tüketim miktarı ile o parametre için belirlenen "özelleştirilmiş tam inflamatuar etki skoru" çarpılarak bireyin diyetindeki inflamatuar yük hesaplanır 45.
    5. Sonuç: Yüksek DII puanlaması, proinflamatuar bir diyete işaret eder 13. 1. tertil antiinflamatuar diyeti, 3. tertil ise proinflamatuar diyeti ifade eder 5.
    DII hesaplaması için Shivappa ve ark. tarafından belirlenen katsayılar ve yöntemler kullanılır 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Diyet ne anlama gelir?

    Diyet, sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan düzenli beslenme anlamına gelir. Diyet kavramı, sadece kilo verme amacıyla yapılan bir beslenme düzeni olarak algılansa da, aslında bireylerin beslenme alışkanlıklarını belirleyen geniş kapsamlı bir terimdir. Ayrıca, yaralanan veya öldürülen bir kimse için suçlunun ödemek zorunda olduğu para veya mal anlamında da diyet kelimesi kullanılır.

    Anti-inflamatuar diyette hangi yiyecekler yasak?

    Anti-inflamatuar diyette yasak olan bazı yiyecekler: Kırmızı et: Biftek, hamburger, salam, sosis, pastırma, sucuk. İşlenmiş gıdalar: Trans yağlar, margarin, mikrodalga patlamış mısır, dondurulmuş bisküviler. Yüksek şeker içeren yiyecekler: Şekerlemeler, reçel, şurup, jöle. Kızarmış yiyecekler: Patates kızartması, kızarmış tavuk, lokma tatlısı. Rafine tahıllar: Beyaz unla yapılan ekmek, makarna, poğaça, simit. Tatlandırıcılar: Malt şurubu, mısır şurubu, pekmez, beyaz veya kahverengi şeker. Yüksek omega-6 yağ asitleri içeren yiyecekler: Ayçiçek yağıyla kızartılmış yiyecekler. Anti-inflamatuar diyette hangi yiyeceklerin yasak olduğu, kişinin sağlık durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre değişebilir. Bu nedenle, diyetinize uygun yasaklar için bir beslenme uzmanına danışmanız önerilir.

    İnflamatuar diyet skoru nedir?

    İnflamatuar diyet skoru, Diyet İnflamatuar İndeksi (DII) ile belirlenebilir. Besin öğeleri proinflamatuar ise pozitif, antiinflamatuar ise negatif şekilde skorlama yapılarak diyetin inflamatuar değeri belirlenir. DII, ilk olarak 2009 yılında Cavicchia ve arkadaşları tarafından 42 bileşenli olarak geliştirilmiş, daha sonra Shivappa ve arkadaşları tarafından 45 bileşene çıkarılmıştır. Yüksek DII puanı, proinflamatuar bir diyete işaret eder ve bu durum, inflamatuar belirteçlerin, bazı kanser türlerinin, aşırı ağrı duyarlılığı gibi fibromiyalji semptomlarının, kardiyovasküler hastalıkların, metabolik sendromun ve depresyonun artmasına neden olabilir.

    Diyet yaparken hangi hesaplamalar yapılır?

    Diyet yaparken yapılan bazı hesaplamalar şunlardır: Bazal metabolizma hızı (BMR) hesaplaması. Toplam günlük enerji harcaması (TDEE) hesaplaması. Kalori açığı hesaplaması. Besinlerin kalori ve besin değeri hesaplaması. Bu hesaplamalar, sağlıklı ve sürdürülebilir bir kilo kaybı sağlamak için bir diyetisyen veya beslenme uzmanı tarafından yapılmalıdır.