• Buradasın

    Hedik yemeği nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Hedik yemeği yapmak için gerekli malzemeler ve adımlar şunlardır:
    Malzemeler:
    • 1 su bardağı nohut 13;
    • 1 kahve fincanı yarma 1;
    • 2 adet kuru soğan 1;
    • 1 yemek kaşığı biber salçası 1;
    • 2 yemek kaşığı domates salçası 1;
    • 2 yemek kaşığı tereyağı 1;
    • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ 1;
    • 1 yemek kaşığı kekik 1;
    • Yarım çay kaşığı kimyon 1;
    • 1 çay kaşığı pulbiber 1;
    • Tuz 1.
    Yapılışı:
    1. Nohut ve yarmayı bir gece önceden ıslatın 13.
    2. Ertesi gün iyice yıkayıp süzün 1.
    3. Düdüklü tencereye yağı koyup doğranmış soğanları kavurun 1.
    4. Salçaları da ekleyip kavurduktan sonra nohut ve yarmaları ilave edin 1.
    5. Üstünü beş parmak geçecek kadar su koyun (yarma suyu çektiği için bol su koyun) 1.
    6. Baharatları ve tuzunu da ilave ettikten sonra kapağını kapatın 1.
    7. 35-40 dakika kadar pişirin (Pişirme süresi düdüklüye göre değişebilir) 1.
    8. Nohut sevenler için farklı bir lezzet olacaktır 1.
    Alternatif bir hedik tarifi için Lezzet ve Yemek.com sitelerini de inceleyebilirsiniz 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Hedik neden yapılır ve yenir?

    Hedik, genellikle bebeğin ilk dişinin çıkması durumunda yapılan bir gelenektir ve çocuğun dişlerinin iri, güçlü ve düzgün olmasını sağlamak amacıyla yenir. Yenme sebepleri: - Sağlık ve bereket dileği: Bebeğin hayatının zorlu diş çıkarma evresinde onu kötülükten uzak tutacağına inanılır. - Rızkın artması: Buğdayın, bebeğin rızkının artması için yenildiği düşünülür. Ayrıca, hedik kış aylarında atıştırmalık olarak da tüketilebilir.

    Hedik içinde ne var?

    Hedik içinde genellikle buğday ve nohut bulunur. Diş hediği yapıldığında, pişen hedik tabaklara bölünerek komşulara dağıtılır ve gelen misafirler çocuğa para, giyecek eşyası gibi armağanlar getirirler.

    Hedik hangi yöreye ait?

    Hedik, Anadolu'nun hemen her tarafına ait bir yemektir. Ayrıca, Diyarbakır ve Urfa gibi yörelerde de yaygın olarak bilinir ve yapılır.