• Buradasın

    Hangi meyveler sülfit içerir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bazı meyveler doğal olarak sülfit içerir: çilek, böğürtlen, erik, hindistan cevizi ve diğer meyveler 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Sülfit neden zararlı?

    Sülfitin zararlı olmasının bazı nedenleri: Solunum yolu belirtileri: Sülfitler, özellikle altta yatan astım ve alerjik rinit gibi rahatsızlıkları olan kişilerde hırıltı, göğüste sıkışma ve öksürük gibi solunum yolu belirtilerine neden olabilir. Anafilaktik şok: Sülfitlere karşı şiddetli reaksiyonlar (anafilaksi) bildirilmiş olsa da bu durum çok nadirdir. Diğer belirtiler: Hızlı solunum, nefes darlığı, yüksek tansiyon, taşikardi, kurdeşen, ödem, kaşıntı, nezle, göz mukozası iltihabı, yutkunma güçlüğü, bulantı ve ishal gibi belirtilere yol açabilir. DNA hasarı: Sülfitlerin, DNA’ya zarar veren etkileri olduğu gösterilmiştir. Çevresel etkiler: Sanayi atık sularında bulunan sülfit, çevresel sistemler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Sülfit hassasiyeti olan kişilerin, sülfit içeren yiyecek, ilaç ve kozmetiklerden kaçınması önerilir.
    A vibrant Turkish market stall overflowing with dried apricots, raisins, garlic, onions, fresh fish, eggs, and spices like curry and ginger, arranged in colorful wooden crates under warm sunlight.

    Sülfit hangi besinlerde bulunur?

    Sülfit çeşitli besinlerde doğal olarak veya koruyucu madde olarak bulunabilir. İşte bazı sülfit kaynakları: Meyveler: Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir. Sebzeler: Sarımsak, soğan, pırasa, taze soğan, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana, kırmızı lahana, kara lahana, turp, şalgam. Deniz ürünleri: Çoğu balık türü ve karides, midye gibi kabuklu deniz ürünleri. Yumurta ve süt ürünleri: Bütün yumurta, peynir, süt, yoğurt, kefir. Tahıllar: Arpa, yulaf, buğday ve bu tahıllardan yapılan unlar. İçecekler: Hindistan cevizi sütü, üzüm ve domates suyu. Baharatlar: Toz köri ve toz zencefil. Ayrıca, sülfitler fermente edilmiş yiyecek ve içeceklerde, örneğin şarap, bira ve elma şarabında da bulunabilir.
    A concerned Turkish woman with a furrowed brow stands in a kitchen, holding a plate of pickles and dried fruits while shaking her head at a spread of processed foods, seafood, and wine on the counter.

    Sülfite duyarlı olanlar ne yememeli?

    Sülfite duyarlı olanların yememesi gereken bazı gıdalar şunlardır: İşlenmiş gıdalar: Turşu, soslar, salata sosları. Deniz ürünleri: Kabuklu deniz ürünleri, balık, kurutulmuş morina, istiridye, ıstakoz, somon, tarak, karides. Alkollü içecekler: Elma şarabı, bira, şarap, şarap soğutucuları. Kurutulmuş meyveler ve konserve gıdalar: Kurutulmuş meyveler, konserve sebzeler, meyveler ve jöleler. Kolaylık gıdaları: Fırınlanmış ürünler, pizza kabukları, patates kızartması, patates püresi karışımları. Ayrıca, sülfitler bazı ilaçların ve nebulizatör çözeltilerinin içeriğinde de bulunabilir. Sülfite duyarlılık durumunda, kesin bir teşhis ve uygun bir diyet için bir tıp uzmanına danışmak önemlidir.