Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıda israfının başlıca nedenleri şunlardır:
- İhtiyacından Fazla Alışveriş Yapmak: Alınan fazla gıdaların zamanında tüketilmemesi ve bozulması 13.
- Son Kullanma Tarihlerine Dikkat Etmemek: Ürünlerin tüketim tarihleri göz önünde bulundurulmadan yapılan alışverişler 13.
- Büyük Porsiyonlar: Restoranlar ve kafeteryalarda sunulan büyük porsiyonlar, tüketilmeyen yemek artıklarına yol açar 2.
- Altyapı Eksiklikleri: Uygun olmayan saklama koşulları ve yetersiz soğuk zincir uygulamaları 2.
- Yanlış Tarım Politikaları: Üretim aşamasındaki gıda kaybını devam ettiren yanlış planlama ve uygulamalar 2.
Gıda israfının etkileri ise çevresel ve ekonomik sorunları içerir:
- Doğal Kaynakların Tüketimi: Gıdaların işlenmesi için toprak, su ve enerji gibi kaynakların gereksiz yere kullanılması 15.
- Sera Gazı Salınımı: Çöpe giden yiyeceklerin atık sahalarında çürüyerek metan gazı salınımına neden olması 12.
- Ekonomik Kayıplar: İsraf edilen gıdaların üretimi, taşınması ve imhası için yapılan harcamaların büyük ekonomik yük oluşturması 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: