Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gemlik zeytininin pahalı olmasının birkaç nedeni vardır:
- Yetiştirme süreci: Gemlik zeytini, ince kabuklu, bol etli ve küçük çekirdekli olduğu için zahmetli bir yetiştirme süreci gerektirir 5. Zeytin ağaçları, sonbahar ve kış aylarında kabarmış toprak sürülüp kökleri havalandırılarak ve her yıl budanarak hazırlanır 5. Zeytinlerin tamamen olgunlaşıp siyahlaşması Kasım'dan Ocak'a kadar sürebilir 5.
- Elle toplama: Zeytinler elle toplandığı için makine ile yapılan toplamalarda oluşan hasarlar olmaz 5.
- Doğal salamura: Sadece su ve tuz kullanılarak salamura edilir, bu da raf ömrünü uzatır 5.
- Coğrafi işaret tescili: Gemlik, Orhangazi ve İznik sınırları içerisinde yetiştirilen ve üretilen ürünler, Türkiye'nin tek "Gemlik coğrafi işaret tescili"ne sahiptir 3.
Bu faktörler, Gemlik zeytininin üretim maliyetini artırır ve dolayısıyla fiyatını yükseltir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: