Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gastronomi, yemek hazırlama ve insan beslenmesinin duyusal niteliklerini keşfetme, tatma, deneyimleme, araştırma, anlama ve yazma bilimidir 14.
Gastronominin tarihçesi:
- Antik Çağ: Terim ilk olarak Antik Yunan döneminde yaşayan Sicilyalı Yunan Archehestratus tarafından M.Ö. dördüncü yüzyılda kullanılmıştır 23.
- 1801: Fransız şair Joseph Berchoux, "Gastronomi ya da Tarladan Sofraya İnsan" adlı kitabında gastronomiyi "nitelikli, güzel ve iyi yemek yeme sanatı" olarak tanımlamıştır 23.
- 1825: Jean Anthelme Brillat-Savarin, "Lezzet Fizyolojisi ve Yüce Mutfak Üzerine" adlı eserinde gastronomiyi, beslenmeyle ilişkilendirilebilecek her şeyi araştıran, sağlayan veya hazırlayan insanların kesin kurallar etrafında yönetilerek amacına ulaşabileceği bir alan olarak tanımlamıştır 13.
- 19. yüzyıl: Gastronomi, özellikle ünlü Fransız şef Auguste Escoffier sayesinde uluslararası bir fenomen haline gelmiştir 4.
- Modern Gastronomi: 1960'larda başlayan Fransız nouvelle mutfağı hareketi, modern gastronominin temellerini atmış, ardından sous vide gibi modern ekipman ve tekniklerin kullanımıyla gelişmiştir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: