Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Fındık patozu ile harmanlama şu şekilde yapılır:
- Hasat Edilen Fındıkların Taşınması: Hasat edilen zuruflu fındıklar, çuvallardan harman bölgesine boşaltılır 2.
- Serme: Fındıklar, toprak veya beton harman yerine 15-20 cm kalınlıkta serilir 3.
- Kurutma: Güneşli havalarda, tahta kürek veya tırmık ile karıştırılarak 3-5 gün boyunca kurutulur 13.
- Zuruftan Ayırma: Belli bir miktar kuruyan fındıklar, patoz denilen makineye verilerek zuruflarından ayrılır 13.
- Tekrar Serme: Ayıklanan fındıklar, 2-4 cm kalınlıkta serilerek kurumaya bırakılır 13.
Bu işlemler sırasında fındığın nem oranının kabuklu fındıkta %12, iç fındıkta ise %6'yı geçmemesi önemlidir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: