Espressonun farkı şu şekilde özetlenebilir:
- Yoğunluk ve konsantrasyon: Espresso, filtre kahveye kıyasla daha yoğun ve konsantredir 15.
- Demleme yöntemi: Espresso, yüksek sıcaklıkta, ince öğütülmüş kahve içinden akan 9 bar basınçlı su ile demlenir 15. Filtre kahvede ise su, kahve tanecikleri arasında yavaşça hareket eder ve yer çekimi sayesinde aşağıdaki kaba boşalır 15.
- Kafein oranı: Bir porsiyon filtre kahve, bir shot espressodan daha fazla kafein içerir 5.
- Tat: Espressonun tadı sert, asiditesi yüksek ve gövdelidir 45.
- Krema: Espressoda, proteinlerin, yağların ve melanoidin (şeker ve aminoasit karışımı) bir arada bulunduğu altın-kahverengi bir krema tabakası bulunur 15.
- Çok yönlülük: Espresso, birçok kahve içeceğinin (latte, cappuccino, americano vb.) temelini oluşturur 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: