Mikrodalgada en iyi ısıtılan yemeklerden bazıları şunlardır: Tavuk eti. Hazır gıdalar. Ekmek. Tatlılar. Makarna. Ayrıca, mikrodalgada kek, brovni, kupa kekler gibi çeşitli yemekler de pişirilebilir. Mikrodalgada yemek pişirirken, yiyeceklerin türüne ve istenilen sonuca bağlı olarak maksimum güç, normal güç veya düşük güç ayarları kullanılabilir. Mikrodalga fırında yemek pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır: Mikrodalga fırınlar için uygun kaplar cam, seramik veya mikrodalga uygun plastik kaplardır. Yiyeceklerin üzeri, buharın kaçmasını önlemek için kapak veya streç filmle örtülmelidir. Mikrodalga fırının kullanım kılavuzuna bakarak yiyeceklerin ne kadar süreyle ve hangi güç seviyesinde pişirilmesi gerektiği öğrenilmelidir. Pişirme işlemi sırasında fırının içindeki yiyecekler gözlemlenmeli, ara sıra karıştırılarak veya kontrol edilerek pişirme işlemi daha homojen hale getirilmelidir. Mikrodalgada yemek pişirmenin sağlık açısından bazı dezavantajları da bulunmaktadır, örneğin yiyeceklerin vitamin değerini kaybetmesi ve uzun süre mikrodalgaya maruz kalmanın olumsuz etkileri.