Buradasın
Diyarbakır mutfağının Mezopotamya'da etkisi nedir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Diyarbakır mutfağının Mezopotamya'daki etkisi, Eski Mezopotamya mutfak kültürünün günümüz Diyarbakır mutfağı üzerinde büyük bir etkisi olduğu şeklinde özetlenebilir 125.
Bu etki şu şekillerde gözlemlenebilir:
- Kullanılan ürünler: Diyarbakır mutfağında da Eski Mezopotamya mutfağında kullanılan tavuk, tatlı su balıkları, koyun, sığır, keçi, inek, dana, yumurta, bal, sarımsak, soğan, pırasa, marul, lahana, salatalık, turp, bezelye, havuç, mantar, hurma, elma, armut, incir, nar, üzüm, kayısı, muşmula, dut, tereyağı, zeytinyağı, sade yağ, kuyruk yağı, susam yağı gibi ürünler kullanılmaktadır 12.
- Pişirme teknikleri: Kızartma, kaynatma, haşlama, ızgara ve tuzlama gibi pişirme teknikleri her iki mutfakta da ortaktır 12.
- Yemekler: Nardan aşı, narlı koyun budu, dut pekmezi, dövmeç, su böreği, sac böreği, puf böreği, patile, kahki, lavaş, bulgur ekmeği, laco katkatı, kağırdaklı ekmek gibi yemekler iki kültür arasında ortaktır 2.
Ayrıca, Diyarbakır'ın Neolitik Çağ'dan günümüze uzanan tarihi, mutfak kültürünün ilk adımlarının atıldığı merkezlerden biri olarak önemini korumaktadır 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: