Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Diyarbakır karpuzunun meşhur olmasının bazı nedenleri:
- Büyüklüğü: Diyarbakır karpuzları, irilikleri itibariyle dünyaca meşhurdur 12. Sürme çeşidi, ortalama 20-30 kilogram ağırlığındayken, kuyu karpuzculuğu yöntemiyle yetiştirildiğinde 50-60 kilogram, hatta 75 kilograma kadar ulaşabilir 124.
- Tadı ve özellikleri: Meyve et rengi kırmızı olup oldukça tatlıdır 12. Ayrıca, yüksek su içeriği sayesinde serinletici bir etkisi vardır 5.
- Yetiştirilme yöntemi: Dicle Nehri’nin kenarında, çakıllı ve kumlu arazilerde, yöresel usullerle yetiştirilmesi, karpuza ayrı bir anlam kazandırır 3.
- Üretim miktarı: Türkiye’de yetişen karpuz miktarının yaklaşık %10’u Diyarbakır’dan gelir 3.
- Festivaller: Diyarbakır’da her yıl Eylül ayında gerçekleşen Kültür ve Karpuz Festivali’nde, dev Diyarbakır karpuzları arasında yarışmalar ve çeşitli etkinlikler düzenlenir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: