Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Dispeptik hastaların mideyi zorlamayacak ve semptomları hafifletecek bir diyet uygulaması önerilir 14. Bu diyette yer alması gereken bazı yiyecekler:
- Yağsız ve az pişmiş yiyecekler 34. Yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır 34.
- Baharatsız yiyecekler 4. Acı ve baharatlı gıdalar dispeptik semptomları kötüleştirebilir 3.
- Küçük ve sık öğünler 34. Günde 3 ana öğün yerine 5-6 küçük öğün tüketmek daha uygundur 2.
- Probiyotikler 4. Probiyotik alımına özen gösterilmelidir 4.
Yenilmemesi gereken veya çok az miktarda tüketilmesi gereken yiyecekler arasında ise şunlar bulunur:
- süt ve süt ürünleri 2;
- turunçgiller ve suları 4;
- domates, salça, ketçap, domates sosları 4;
- karbonatlı ve asitli içecekler 4;
- kahve, çay ve alkollü içecekler 4.
Dispepsi teşhisi ve tedavisi için bir doktora başvurulması önemlidir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: