Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Disfajisi olan hastaların beslenmesi, her hastanın ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır 4.
Genel beslenme önerileri:
- Güvenli pozisyon: Sırt sandalyenin arkasıyla temas edecek ve ayaklar yere düz basacak şekilde oturarak yemek yenmelidir 4. Yataktaysa, baş öne gelecek şekilde 45° pozisyonu korunmalıdır 4.
- Dikkat dağıtıcılardan kaçınma: Yemek sırasında dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınılmalıdır 4.
- Boğulma riski: Gıdanın yapısı boğulma riski oluşturmamalıdır 4.
- Sıvı yoğunluğu: Gerekirse, ticari ürünlerle sıvılar yoğunlaştırılmalıdır 4.
- Püre haline getirme: Katı gıdalar püre haline getirilebilir 4.
- Renklendiriciler: Yiyeceklerin görünümünü iyileştirmek için renklendiriciler kullanılabilir 4.
- Hacim: Gerekirse, besin takviyesi kullanılabilir 4.
Özel durumlarda beslenme yöntemleri:
- Yutma fonksiyonunun bozulması: Yutma fonksiyonu bozuksa ve akciğere yiyecek kaçma riski yüksekse, beslenme burun veya ağızdan mideye ulaşan bir sonda veya mideye karın cildinden ameliyatla açılan bir delik aracılığıyla sağlanabilir 2.
- Rehabilitasyon: Yutma fonksiyonları düzelen hastalarda, ağızdan güvenli şekilde beslendiğine kanaat getirildikten sonra, kontrollü olarak ağızdan beslenmeye geçilir 2.
Disfajisi olan hastaların beslenmesi konusunda bir uzmana danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: