Dartı, sütün kaymağının toparlanıp, bir tencere veya tavanın içerisinde tortu kıvamına gelene kadar kaynatılmasıyla yapılan bir yiyecektir 2.
Yapılışı:
- Bol süt veya yoğurt kaymağı biriktirilir 12. Zaman varsa, kaymaklar derin dondurucuda bekletilebilir 12.
- Kullanılacak tencerenin dibi tereyağıyla yağlanır 12.
- Kaymaklar tencereye aktarılır ve orta ateşte pişmeye bırakılır 12. Pişerken arada karıştırılmalıdır 12.
- İsteğe göre tuz eklenir 12.
- Bir süre sonra dartın rengi altın sarısı olacak ve kaymaklar minik topaklanmaya başlayacaktır 12. Bu, dartın hazır olduğunu gösterir 1.
- Biraz soğuduğunda, dartı ekmeğin üzerine sürülüp yenebilir veya kavanozlara ya da toprak kaplara bölüştürülebilir 12.
- Dartının üzerindeki yağ donunca, buzdolabına kaldırılabilir 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: