Çilekte kızarmayı hızlandırmak için olgunlaşma sürecini destekleyen koşullar sağlamak gerekmektedir. İşte bazı öneriler: 1. Sıcaklık ve Işık: Çilekler, sıcak ve güneşli ortamlarda daha hızlı olgunlaşır. 2. Beslenme: Potasyum gibi bazı besinlerin eksikliği, meyvelerin küçük kalmasına ve erken kızarmasına neden olabilir. Bu nedenle dengeli bir gübre kullanımı önemlidir. 3. Tozlanma: Bitkilerin hafif darbelerle sarsılması, tozlanmayı artırarak döllenmeyi teşvik eder ve kızarma sürecini hızlandırır. Evde çilek kızartmak için ise kızartma tarifi şu şekildedir: Malzemeler: - 1 yumurta - 75 g un - Yarım tatlı kaşığı tarçın - 1 yemek kaşığı sıvı yağ - 1 çay bardağı maden suyu - 500 g küçük, sert çilek - 2 yemek kaşığı şeker - 1 yemek kaşığı vanilyalı şeker - Kızartma yağı - Pudra şekeri Hazırlanışı: 1. Yumurta sarısını akından ayırın ve diğer malzemelerle karıştırarak kabarmaya bırakın. 2. Çilekleri yıkayıp kurutun ve şekerle vanilyayı karıştırarak elde ettiğiniz karışıma çevirin. 3. Yumurta aklarını kar haline gelene dek çırpın ve hamura karıştırın. 4. Çilekleri hamura batırıp 8-10 adet halinde 2-3 dakika kızartın. 5. Kızarttıktan sonra çilekleri kağıt üstünde süzülmeye bırakın ve üzerine pudra şekeri serpin.