Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çapraz bulaşmayı önlemek için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:
- Mutfak Araç-Gereçlerinin Hijyenliği: Alerjen içeren ve içermeyen gıdalar için farklı mutfak gereçleri kullanılmalıdır 12. Kullanımdan sonra tüm aletler sıcak su ve deterjanla iyice temizlenmelidir 2.
- Yüzey Temizliği: Mutfak tezgahı, masa gibi yüzeyler düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir 23.
- Saklama Alanları: Alerjen içeren ve içermeyen gıdalar ayrı yerlerde saklanmalıdır 12. Hava geçirmez kaplar kullanılmalı ve kapların üzerinde alerjen içeriğini belirten etiketler bulunmalıdır 2.
- El Hijyeni: Yemek hazırlayan herkesin elleri, farklı gıdalar arasında geçiş yapmadan önce ve sonra sabun ve sıcak suyla yıkanmalıdır 12.
- Besin Etiketlerini Okuma: Satın alınan ürünlerin içerik etiketleri dikkatlice okunmalı ve "eser miktarda alerjen içerebilir" gibi ibarelere dikkat edilmelidir 12.
- Eğitim ve Farkındalık: Çapraz bulaşma riskleri hakkında mutfakta çalışanlar ve ev halkı eğitilmelidir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: