Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çapraz bulaşmaya neden olan gıdalar genellikle çiğ ve bozulmaya yatkın gıdalar olarak kabul edilir 3. Bu gıdalar arasında:
- Et ürünleri: Çiğ et, tavuk ve balık 13.
- Süt ve süt ürünleri: Süt, peynir, yoğurt 2.
- Kuruyemişler: Aynı hatta üretilen diğer gıdalar ile çapraz bulaşabilir 2.
- Deniz ürünleri: Özellikle yanlış saklama koşullarında 4.
- Soya ürünleri: İçerdiği mineraller nedeniyle diğer gıdalara bulaşabilir 2.
- Yumurta: Alerjen içeriği nedeniyle risk taşır 2.
Ayrıca, salata gibi yeşillikler de çapraz bulaşmaya duyarlıdır, çünkü çiğ gıdaların suları diğer gıdalara kolayca bulaşabilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: