Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bursa şeftalisinin meşhur olmasının bazı nedenleri:
- İklim ve toprak yapısı: Bursa'nın kendine özgü toprak ve iklim yapısı, J.H. Hale ve Glohaven çeşidi şeftalilerin duyusal, fiziksel ve kimyasal özelliklerini olumlu yönde etkiler 2.
- Çeşitlilik: Bursa'da çok farklı şeftali türleri yetişir; tüylü şeftalinin yanı sıra, tüysüz nektarin çeşidi de yaygın olarak üretilir 1.
- Kalite: Sulu, tatlı ve aromatik yapısıyla Bursa şeftalisi, Türkiye'nin en kaliteli şeftalilerinden biri olarak kabul edilir 5.
- Tarihî önem: Osmanlı arşivlerinde 1848 ve 1881 yıllarına ait Bursa şeftalisinin hediye olarak gönderildiği ve lezzeti ile meşhur olduğuna dair kayıtlar bulunmaktadır 2.
- Coğrafi işaret: 2019 yılında Türk Patent Enstitüsü'nden tescil alan Bursa şeftalisi, 2024 yılında Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almıştır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: