• Buradasın

    Boz baş yemeği nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bozbaş yemeği yapmak için gerekli malzemeler:
    • ½ kg kemikli kuşbaşı et 1;
    • 1 su bardağı nohut 1;
    • 1 soğan 1;
    • 3 patates 1;
    • 1 çay bardağı sıvı yağ 1;
    • 1 yemek kaşığı salça 1;
    • 2 çay kaşığı zerdeçal (sarıkök) 12;
    • 1 çay kaşığı pul biber 1;
    • 1 tatlı kaşığı tuz 1.
    Yapılışı:
    1. Nohudu akşamdan sıcak su ile ıslatın 12.
    2. Soğanı ince doğrayıp kavurun 1.
    3. Sarıkök, pul biber ve salçayı ekleyip karıştırın 1.
    4. İri kuşbaşı doğradığınız patatesleri ilave edin 1.
    5. 45 dakika düdüklü tencerede pişirip yemeğe ilave edin 1.
    6. Haşladığınız etin suyundan ekleyin 1.
    7. Kaynamaya başladığı zaman altını kısın, hepsi birlikte yavaş yavaş kaynasın 1.
    Afiyet olsun 1.
    Bozbaş yemeğinin tarifi, Iğdır'ın yöresel bir yemeği olarak farklı kaynaklarda da yer almaktadır 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Bozbaşın içine ne konur?

    Bozbaşın içine konan malzemeler şunlardır: 500 gram kemikli kuşbaşı et; 1 su bardağı nohut; 1 adet soğan; 3 adet patates; 1 çay bardağı sıvı yağ; 1 yemek kaşığı domates salçası; 2 çay kaşığı zerdeçal (sarıkök); 1 çay kaşığı pul biber; 1 tatlı kaşığı tuz. Ayrıca, yemeğin daha lezzetli olması için karbonat ve şeker eklenerek nohutlar bir gece önceden ıslatılabilir.

    Boz Baş yemeği nerenin meşhur?

    Bozbaş yemeği, Iğdır yöresine ait meşhur bir yemektir.

    Bozbaşın özelliği nedir?

    Bozbaşın özellikleri şunlardır: 1. Kökeni: Bozbaş, Orta Asya'ya dayanan ve Türklerin göçebe hayatını sürdürdüğü dönemlere kadar uzanan bir yemektir. 2. Malzemeler: Genellikle kuzu eti, nohut, patates, havuç ve domates gibi sebzelerle hazırlanır. 3. Pişirme Yöntemi: Et, uzun süre kısık ateşte pişirilerek bağ dokusunun çözülmesi sağlanır, bu da yemeğe özgün bir lezzet ve besleyicilik kazandırır. 4. Sağlık Faydaları: Kuzu eti, kolajen açısından zengin olduğu için kemik sağlığını destekler ve eklem ağrılarına iyi gelir. 5. Geleneksel Kullanım: Bozbaş, özellikle soğuk kış aylarında enerji veren ve vücuda güç katan bir yemek olarak sofralarda yer alır.