• Buradasın

    Boz baş yemeği nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bozbaş yemeği yapmak için gerekli malzemeler ve adımlar şunlardır:
    Malzemeler:
    • 1 kg dana kuşbaşı et 1
    • 4 adet yufka 1
    • 3 su bardağı haşlanmış nohut 1
    • 3 su bardağı et suyu 1
    • 2 yemek kaşığı tereyağı 1
    • Karabiber 1
    • Tuz 1
    • Üzeri için: 2 yemek kaşığı tereyağı, 4 yemek kaşığı süzme yoğurt, pul biber, nane, maydanoz 1
    Yapılışı:
    1. Nohutları akşamdan ıslatın ve ertesi gün haşlayın 1.
    2. Yufkayı elinizle parçalayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin 1. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 30 dakika pişirin 1.
    3. Bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritin ve kuşbaşı etleri ekleyerek kavurun 1. Etler yumuşadığında üzerine nohudu ekleyin 1. Karabiber ve tuz ilave edin 1.
    4. Ardından et suyunu ekleyerek 20 dakika pişirin 1.
    5. Yufkaların üzerine önce et suyunu, ardından et ve nohudu süzerek ekleyin 1. 180 derecelik fırında 20 dakika daha pişirin 1.
    6. Fırından çıkan yemeği yoğurt ve maydanozla süsleyin 1.
    7. Bir tavada tereyağını eritip içine pul biber ve nane ilave edin 1. Yemeğin üzerinde gezdirerek servis edin 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Bozbaşın özelliği nedir?

    Bozbaşın özellikleri şunlardır: 1. Kökeni: Bozbaş, Orta Asya'ya dayanan ve Türklerin göçebe hayatını sürdürdüğü dönemlere kadar uzanan bir yemektir. 2. Malzemeler: Genellikle kuzu eti, nohut, patates, havuç ve domates gibi sebzelerle hazırlanır. 3. Pişirme Yöntemi: Et, uzun süre kısık ateşte pişirilerek bağ dokusunun çözülmesi sağlanır, bu da yemeğe özgün bir lezzet ve besleyicilik kazandırır. 4. Sağlık Faydaları: Kuzu eti, kolajen açısından zengin olduğu için kemik sağlığını destekler ve eklem ağrılarına iyi gelir. 5. Geleneksel Kullanım: Bozbaş, özellikle soğuk kış aylarında enerji veren ve vücuda güç katan bir yemek olarak sofralarda yer alır.

    Boz Baş yemeği nerenin meşhur?

    Bozbaş yemeği, Iğdır yöresine ait meşhur bir yemektir.

    Bozbaşın içine ne konur?

    Bozbaşın içine konan malzemeler şunlardır: 500 gram kemikli kuşbaşı et; 1 su bardağı nohut; 1 adet soğan; 3 adet patates; 1 çay bardağı sıvı yağ; 1 yemek kaşığı domates salçası; 2 çay kaşığı zerdeçal (sarıkök); 1 çay kaşığı pul biber; 1 tatlı kaşığı tuz. Ayrıca, yemeğin daha lezzetli olması için karbonat ve şeker eklenerek nohutlar bir gece önceden ıslatılabilir.