Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bitlis otlu peynirinin meşhur olmasının bazı nedenleri:
- Kullanılan otlar: Bitlis otlu peynirinde kullanılan otlar, Bitlis’in yüksek yaylalarında ve dağlık alanlarında toplanır 14. Özellikle “sirmo”, “heliz”, “mendo” ve “siyabo” gibi isimlerle bilinen otlar, peynire hem lezzet hem de sağlık açısından tercih edilen bir aroma katar 14.
- Üretim yöntemi: Otlar, toplandıktan sonra ayıklanır, yıkanır ve kurutulmaya bırakılır 4. Kurutulan otlar, peynirle harmanlanarak salamura edilmek üzere küplere basılır ve dinlendirilerek olgunlaştırılır 4.
- Tadı: Bitlis otlu peyniri, Van otlu peynirine göre daha yumuşak bir tada ve daha az acıya sahiptir 2.
- Besin değeri: Otlu peynir, yüksek besin değerine sahiptir 3.
Bitlis otlu peyniri, özellikle kahvaltılarda ve mezelerde tercih edilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: