Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bakla, taze, taze iç ve kuru dane olarak değerlendirilme şekline göre farklı zamanlarda hasat edilir:
- Taze bakla: Meyveler normal iriliğin 1/3 veya en fazla yarısını aldığında, genellikle ekimden 80-90 gün sonra hasat edilir 123.
- Taze iç bakla: Tohumlar tam olarak sertleşmeden, biraz daha iri olduklarında hasat edilir 12.
- Kuru dane: Alt baklalar kuruduğunda, üst baklalar kurumaya yüz tuttuğunda, yapraklar döküldüğünde ancak sap tam kurumadığında hasat edilir 5. Bu dönem, Ege bölgesinde mayıs sonu ile haziran ilk yarısına denk gelir 5. Küçük alanlarda ise hasat çoğunlukla elle sökülerek yapılır ve bu durumda bitkinin tamamen kurumuş olması gerekir 5.
Bir dekar alandan taze bakla olarak 1000-1500 kg, taze iç bakla olarak 700-900 kg, kuru dane olarak ise 150-300 kg bakla hasat edilebilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: