Azerbaycan helvası yapmak için aşağıdaki malzemeler gereklidir: Şerbet için: 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı su, safran veya kakule, 200 gram tereyağı. Helva için: 1 su bardağı un. Yapılışı: 1. Şerbeti hazırlayın: Bir tavada tereyağı eritin, kısık ateşte unu kahve rengi olana kadar kavurun. 2. Şerbeti ekleyin: Safranlı şerbeti ekleyip hızlıca karıştırın. 3. Servis edin: Helvayı servis tabağına alın ve üzerini istediğiniz gibi süsleyin. Azerbaycan mutfağına özgü bir diğer helva türü olan Umak helvası için ise malzemeler: 400 gram eritilmiş tereyağı, bir tutam tuz, bir su bardağı su, dört su bardağı un. Şerbet için: Bir su bardağı su ve iki su bardağı pudra şekeri. Umak helvası yapımı: 1. Şerbeti hazırlayın: Şerbet malzemelerini tencereye alıp pişirin. 2. Hamur hazırlayın: Un ve tuzu bir kaba koyun, yavaşça süt ilave ederek ovalayın. 3. Kavurun: Tereyağını tavada eritin, iri un parçalarını ekleyip kavurun. 4. Şerbeti ekleyin: Un taneleri kızardığında elenmiş unları ekleyip kavurma işlemine devam edin. 5. Servis edin: Şerbeti yavaş yavaş döküp karıştırın, helva hazır.