Buradasın
Arabaşı Sivrihisarda nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sivrihisar usulü arabaşı yapmak için gerekli malzemeler:
- Hamur için: 200 g buğday unu, 1,7 l su, 16 g tuz 3.
- Çorba için: 1 adet tavuk, horoz veya hindi eti, 3,5 l su, 1/4 limon suyu, 2 adet kuru acı biber 3.
Yapılışı:
- Bir tencere içine su konulup un, su kaynayıncaya kadar yavaşça ve karıştırılarak ilave edilir 3.
- Yüksek ateşte 30 dakika sürekli karıştırılarak pişirilir 3.
- Tuz eklenip ara ara karıştırılarak kısık ateşte 15 dakika pişirilmeye devam edilir 3.
- Bir bardak su içine pişen hamurdan bir parça konulduğunda hamur dağılmıyorsa ya da suda çözünmüyorsa istenilen kıvama geldiği anlaşılır 3.
- Kıvamını alan hamur, yapışmaması için soğuk su ile ıslatılmış bir tepsiye dökülür 3.
- Tepsi, iki yanından tutulup hafifçe sallanır ve hamurun tepsiye eşit dağılması ile yüzeyinin pürüzsüz olması sağlanır 3.
- Hamur yaklaşık bir saat 18-20 °C sıcaklıkta dinlendirilir 3.
- Soğuyan hamur, 2,5 x 2 cm ölçülerinde baklava dilimi şeklinde kesilir 3.
- Ortada kalan boş kısma çorba kasesi konulur 3.
- Çorbası için; et, tuz ve su bir tencere koyularak kısık ateşte 45 dakika pişirilir 3.
- Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra etler ve kemikler alınır ve et suyu, tepsinin ortasındaki kâsenin içine koyulur 3.
- Sivrihisar arabaşı çorbasının suyu etsiz ve kemiksiz olur, servisi yapılırken üzerine bir miktar kurutulmuş acı biber ve limon suyu ilave edilir 3.
- Tepsinin orta kısmında bulunan hamurlar çıkarılıp yan kısımlara dizilir ve ortada kalan boş kısma çorba kâsesi konulur 3.
Sivrihisar arabaşı, 21.02.2022 tarihinde tescil edilerek Mahreç işareti almıştır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: