• Buradasın

    Arabaşı Sivrihisarda nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sivrihisar usulü arabaşı yapmak için gerekli malzemeler:
    • Hamur için: 200 g buğday unu, 1,7 l su, 16 g tuz 3.
    • Çorba için: 1 adet tavuk, horoz veya hindi eti, 3,5 l su, 1/4 limon suyu, 2 adet kuru acı biber 3.
    Yapılışı:
    1. Bir tencere içine su konulup un, su kaynayıncaya kadar yavaşça ve karıştırılarak ilave edilir 3.
    2. Yüksek ateşte 30 dakika sürekli karıştırılarak pişirilir 3.
    3. Tuz eklenip ara ara karıştırılarak kısık ateşte 15 dakika pişirilmeye devam edilir 3.
    4. Bir bardak su içine pişen hamurdan bir parça konulduğunda hamur dağılmıyorsa ya da suda çözünmüyorsa istenilen kıvama geldiği anlaşılır 3.
    5. Kıvamını alan hamur, yapışmaması için soğuk su ile ıslatılmış bir tepsiye dökülür 3.
    6. Tepsi, iki yanından tutulup hafifçe sallanır ve hamurun tepsiye eşit dağılması ile yüzeyinin pürüzsüz olması sağlanır 3.
    7. Hamur yaklaşık bir saat 18-20 °C sıcaklıkta dinlendirilir 3.
    8. Soğuyan hamur, 2,5 x 2 cm ölçülerinde baklava dilimi şeklinde kesilir 3.
    9. Ortada kalan boş kısma çorba kasesi konulur 3.
    10. Çorbası için; et, tuz ve su bir tencere koyularak kısık ateşte 45 dakika pişirilir 3.
    11. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra etler ve kemikler alınır ve et suyu, tepsinin ortasındaki kâsenin içine koyulur 3.
    12. Sivrihisar arabaşı çorbasının suyu etsiz ve kemiksiz olur, servisi yapılırken üzerine bir miktar kurutulmuş acı biber ve limon suyu ilave edilir 3.
    13. Tepsinin orta kısmında bulunan hamurlar çıkarılıp yan kısımlara dizilir ve ortada kalan boş kısma çorba kâsesi konulur 3.
    Sivrihisar arabaşı, 21.02.2022 tarihinde tescil edilerek Mahreç işareti almıştır 3.

    Konuyla ilgili materyaller

    Sivrihisar arabaşı hangi yöreye ait?

    Sivrihisar arabaşı, İç Anadolu Bölgesi'ne ait bir çorbadır.

    Sivrihisar'ın neyi meşhur?

    Sivrihisar, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile meşhurdur. İşte Sivrihisar'ın ünlü olduğu bazı şeyler: Sivrihisar Ulu Camii: Selçuklu döneminden kalma, Anadolu'nun en büyük ahşap direkli camilerinden biridir. Nasreddin Hoca Evi: Nasreddin Hoca'nın doğum yerinin Sivrihisar olduğuna dair kuvvetli rivayetler bulunmaktadır. Sivrihisar Saat Kulesi: 1899 yılında yapılmış, ilçenin sembol yapılarından biridir. Pessinus Antik Kenti: Ballıhisar Köyü'nde yer alan bu antik kent, Büyük Kibele Tapınağı'nın kalıntılarını barındırmaktadır. Sivrihisar Kilim Müzesi: Türk kültürü ve çağdaş sanatı buluşturan kilimlerin sergilendiği bir müzedir. Sivrihisar Dövme Sucuk: Yöreye özgü üretim teknikleriyle hazırlanan bir lezzettir.