Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ağın ve Elazığ leblebisi arasındaki temel farklar şunlardır:
- Üretim Yöntemi: Ağın leblebisi, meşe odunu küllü suyun içinde haşlanmaya tabi tutularak yapılır ve nohut, Ağın yöresinde çıkarılan özel bir kumda tek seferde kavrulur 13. Elazığ leblebisinde ise haşlanma tekniği yoktur ve nohutlar 3-4 kez kavrulabilir 5.
- Sertlik ve Aroma: Ağın leblebisi, beyaz leblebi ve sarı leblebinin ortası bir sertliğe ve kendine özgü bir tada sahiptir 3.
- Saklama Süresi: Ağın leblebisi, uygun koşullarda saklandığında 6-8 ay boyunca tazeliğini korur 2.
- Coğrafi İşaret: Ağın leblebisi, Elazığ'ın Ağın ilçesinde üretildiği için coğrafi işaret almıştır 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: