Yer fıstığı ezmesi yapmak için gerekli malzemeler: 250 gram kabuksuz ve tuzsuz yer fıstığı; 2 yemek kaşığı üzüm veya elma pekmezi; 1 yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı veya zeytinyağı; Yarım çay kaşığı tuz. Yapılışı: 1. Fıstığı fırın tepsisine alıp önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrol ederek 10 dakika kavurun. 2. Fırından alıp 5 dakika dinlendirin. 3. Ilıkken mutfak robotuna alıp ara ara çalıştırarak ince olacak şekilde çekin. 4. Pekmez ekleyip yeniden çekin. 5. Tuz, üzüm çekirdeği yağı veya zeytinyağı ilave edip bir kez daha çekin. 6. Servis yapın. Ayrıca, farklı tariflerde bal, vanilya özütü gibi ek malzemeler de kullanılabilir.