Yer fıstığı ezmesi yapmak için gerekli malzemeler: 500 gram kavrulmuş yer fıstığı; 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı; 6 çay kaşığı bal; 4 tutam tuz. Yapılışı: 1. Yer fıstıklarını 180 derece fırında 10-12 dakika kavurun ve soğumaya alın. 2. Soğuyan yer fıstıklarını robotta iyice ufalanana kadar yaklaşık 1 dakika çekin. 3. Diğer tüm malzemeleri ekleyin ve macun kıvamına gelene kadar robotta çekin. 4. Şeker veya tuzda eksiklik hissederseniz, damak zevkinize göre ekleme yapabilirsiniz. Alternatif bir tarif: 500 g tuzsuz yer fıstığı; yarım su bardağı pekmez; 2 yemek kaşığı zeytinyağı; 1 tutam tuz; 1 tatlı kaşığı vanilya özütü. Yapılışı: 1. Fıstıkların kabuklarını soyun ve bir tavaya koyup yaklaşık 5-6 dakika kavurun. 2. Az kavrulmuş fıstıkları püre kıvamına gelinceye kadar robottan geçirin. 3. Kalan malzemeyi ilave edip tekrar karıştırın. 4. Temiz bir kavanoza alarak oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Yer fıstığı ezmesini yaparken, fıstıkları iyice kavurmak ve robotta uzun süre çekmek, ezmenin lezzetini artırır.