Su tulumbası yapımı için iki farklı yöntem bulunmaktadır: manuel tulumba ve Alibeyköy tulumbası. Manuel tulumba yapımı: 1. Malzemeler: 2 su bardağı su, 2,5 su bardağı un, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı toz şeker, yarım çay kaşığı tuz, 3 adet yumurta, 3 yemek kaşığı irmik, 1 yemek kaşığı limon suyu. 2. Şerbet hazırlığı: 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı suyu kaynatın, 30-35 dakika koyu kıvam alana kadar kaynamaya devam edin, limon suyunu ekleyin ve ılınmaya bırakın. 3. Hamur hazırlığı: Tencerede suyu, tereyağını, şekeri, tuzu kaynatın. Unu eleyip kaynamış su karışımına ekleyin, tahta kaşıkla karıştırın ve ocağın ayarını kısın. 4-5 dakika karıştırmaya devam ederek hamuru pişirin. 4. Kızartma: Yağı geniş bir tencereye alın ve yüksek ayarda ısıtın. Hamuru sıkma torbasına koyup yıldız uç takarak yağa sıkın ve makasla kesin. Yüksek ateşte ağır ağır kızartın. 5. Şerbetleme: Kızaran tulumbaları soğuk şerbete alın ve 2-3 dakika bekletin. Alibeyköy tulumbası yapımı için detaylı tarif sofratarifi.com sitesinde bulunmaktadır.