Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sporcu beslenmesi, sporcunun performansını artırmak ve yeterli enerji alımını sağlamak için özel bir planlama gerektirir 4. Bu planlama, kişinin cinsiyeti, yaşı, egzersiz düzeyi, fiziksel ve ruhsal sağlık durumu gibi faktörlere göre değişir 4.
Sporcu beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler:
- Protein alımı: Kas yapımı ve onarımı için önemlidir 13. Günlük kalorinin %12-15'i proteinden gelmelidir 3.
- Karbonhidrat alımı: Temel enerji kaynağıdır 3. Günlük alınan enerjinin %60-65'i karbonhidratlardan sağlanmalıdır 3.
- Yağ alımı: Enerji kaynağı olarak kullanılır ve yağda çözünen vitaminlerin kullanımını destekler 4. Günlük enerjinin %20-25'i yağlardan gelmelidir 1.
- Sıvı tüketimi: Yeterli sıvı alımı hayati önem taşır 4. Antrenmanda kaybedilen ter miktarını karşılayacak şekilde sıvı tüketilmelidir 4.
- Besin çeşitliliği: Meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar gibi çeşitli besinler tüketilmelidir 13.
Örnek bir sporcu menüsü:
- Kahvaltı: Domates soslu omlet, lor peyniri, salatalık, çarliston biber, reçel, tahıllı ekmek 5.
- Ara öğün: Kuru kayısı, böğürtlenli muhallebi 5.
- Öğle yemeği: Renkli biberli hindi, makarna, ayran 5.
- Akşam yemeği: Barbekü soslu tavuk parçaları, humus, arpa şehriye salatası 5.
Sporcu beslenmesi için bir beslenme ve diyet uzmanından destek alınması önerilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: