• Buradasın

    Tetanoz aşısına aile hekimi bakar mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, aile hekimi tetanoz aşısına bakabilir.
    Tetanoz aşısı, aile sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, hastaneler ve aşı merkezleri gibi sağlık kuruluşlarında aile hekimleri tarafından uygulanmaktadır 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Tetanoz aşı kartı nasıl alınır?

    Tetanoz aşı kartı almak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. Sağlık kuruluşuna başvuru: Aşı kartı almak için bir hastane, aile sağlığı merkezi veya sağlık ocağına gitmek gerekmektedir. 2. Aşının yapılması: Sağlık uzmanı gerekli muayeneleri yaparak, uygun görmesi halinde tetanoz aşısını uygulayacaktır. 3. Aşı kartının düzenlenmesi: Aşının yapılmasının ardından, sağlık uzmanı aşı kartınızı düzenleyecek ve bilgilerinizi kaydedecektir. 4. Kartın alınması: Aşı kartınızı sağlık kuruluşundan alarak, gelecekteki aşılamalar için saklayın. Önemli: Aşı kartı, tetanoz aşısının yapıldığını kanıtlayan ve sağlık durumu takibinde kullanılan resmi bir belgedir.

    Tetanoz aşısında kaç doz yapılır?

    Tetanoz aşısında toplamda 3 doz uygulama önerilir. Bunun yanı sıra, çocukluk döneminde rutin aşılama takviminde 6 doz tetanoz aşısı yapılmaktadır: 1. 2. ayda, 2. 4. ayda, 3. 6. ayda, 4. 18. ayda, 5. İlköğretim 1. sınıfta, 6. İlköğretim 8. sınıfta. Ayrıca, her 10 yılda bir tetanoz aşısının hatırlatma dozu olarak tekrarlanması önerilir.

    Tetanoz aşısı kaç yıl korur?

    Tetanoz aşısının koruyuculuğu yaklaşık 10 yıldır. Bu nedenle, çocukluk döneminde tam aşılama yapılmış olan bireylerde, 5-10 yılda bir hatırlatma dozu yapılması önerilir.

    Tetanoz aşısı yapılmazsa ne olur?

    Tetanoz aşısı yapılmazsa, herhangi bir yaralanma sonucu tetanoz enfeksiyonuna maruz kalındığında ölümle sonuçlanabilen tetanoz hastalığına yakalanma riski ortaya çıkar. En sık ölüm sebebi, solunum kaslarının istemsiz kasılmasına bağlı gelişen solunum yetmezliğidir.

    Tetanoz aşısından sonra kaç yılda bir tekrarlanır?

    Tetanoz aşısı, 10 yılda bir tekrarlanır.

    Aile hekimi aşı randevusu nasıl alınır?

    Aile hekiminden aşı randevusu almak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) web sitesine veya mobil uygulamasına giriş yapın. 2. T.C. kimlik numarası ve parolanızla sisteme giriş yaptıktan sonra "Aşı Randevusu Al" butonuna tıklayın. 3. Açılan sekmede olmak istediğiniz aşı türünü (Sinovac veya Biontech) seçin. 4. Aşı olmak istediğiniz kurumu (aile hekimi) seçin. 5. Uygun tarih ve saati seçerek aşı randevusunu oluşturun. Ayrıca, ALO 182 hattını arayarak da canlı olarak aşı randevusu alabilirsiniz.

    Tetanoz aşısı neden yapılır?

    Tetanoz aşısı, tetanoz hastalığına karşı korunmak için yapılır. Tetanoz, Clostridium tetani bakterisinin ürettiği toksinlerin neden olduğu, ciddi ve ölümcül olabilen bir enfeksiyondur. Aşının yapılma nedenleri şunlardır: Hastalıktan tamamen korunma: Aşı, bağışıklık sistemini tetanoz bakterisine karşı güçlendirerek enfeksiyonla başa çıkmasına yardımcı olur. Tedavi ihtiyacının azalması: Aşılama sayesinde, tetanoz hastalığının ortaya çıkması önlenir ve tedavi için gerekli olan ilaçlara gerek kalmaz. Toplum sağlığının korunması: Tam aşılanma, salgın riskini azaltır ve toplum sağlığını korur.