Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sanitasyon, halk sağlığını korumak amacıyla yüzeylerdeki gıda kalıntıları, mikroorganizmalar ve temizlik maddeleri gibi kalıntıların ortamdan uzaklaştırılması işlemlerinin tamamına denir 25.
Sanitasyonun amacı:
Sanitasyon, kelime anlamı olarak hijyenin sağlanması ve ortamdaki mikroorganizmaların uzaklaştırılması işlemidir 2.
Sanitasyonun temel amaçlarından bir tanesi de fiziksel, biyolojik ve kimyasal olarak sağlıklı gıdaların üretilmesidir 4. Sanitasyon işlemine tabi tutulan gıdalarda bulaşıcı ve hasta edici bir dozda mikrop bulunmaz 4.
Sanitasyon kelimesi Latince "sanitas" kelimesinden türemiştir ve sağlık anlamına gelir 3.
Sanitasyonun bazı uygulama alanları:
- Gıda sektörü 24. Gıda üreten firmalarda, evlerde, lokanta ve restoran gibi işletmelerde sanitasyon işlemine önem verilir 24.
- Su kaynakları 2. Evlerden ve endüstriden ortaya çıkan atık suların sanitasyonu ile temiz su kaynaklarının tükenmesinin önüne geçilmesi amaçlanır 2.
- Kişisel hijyen 2. El yıkama gibi, dışkı ile insan temasının önlenmesi de sanitasyonun bir parçasıdır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: