• Buradasın

    Salt tüketimi ne kadar olmalı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yetişkinler için günlük maksimum sağlıklı tuz (sodyum klorür) tüketimi 6 gram, yani yaklaşık bir tam çay kaşığıdır 145.
    Çocukların günlük tuz tüketimi ise yaşlarına göre değişiklik gösterir:
    • 1-3 yaş: 2 gram tuz (0,8 gram sodyum) 1;
    • 4-6 yaş: 3 gram tuz (1,2 gram sodyum) 1;
    • 7-10 yaş: 5 gram tuz (2 gram sodyum) 1;
    • 11 yaş ve üzeri: 6 gram tuz (2,4 gram sodyum) 1.
    Bir yaşından küçük bebeklerde ise böbrekler fazla tuzu atamayacağı için günlük 1 gram tuz tüketimi yeterlidir 1.
    Tuz, doğal olarak sebze, et ve balık gibi gıdalarda bulunur 1. Yemeklere eklenen tuz miktarını azaltmak için lezzetlendirmek amacıyla otlar, baharatlar veya balzamik sirke gibi diğer tatlandırıcıları kullanmak mümkündür 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Salt ne işe yarar?

    Tuzun bazı kullanım alanları: Gıda sektörü: Tuz, yemeklerde lezzet artırmak, yiyecekleri korumak (salamura, turşu yapımı) ve bazı süt ürünlerinin (peynir, tereyağı) hazırlanmasında kullanılır. Sağlık: Vücutta sinir iletimi, kas fonksiyonları ve sıvı dengesi gibi hayati işlevlerde rol oynar. Sanayi ve kimya: Caustic soda ve klor üretiminde kullanılır; ayrıca plastik, kağıt, deterjan ve tekstil üretiminde gereklidir. Su arıtma: İyon değişim reçinelerini yenileyerek su yumuşatma sistemlerinde kullanılır. Yol bakımı: Kış aylarında buz çözme ve yolların güvenliğini sağlama amacıyla kullanılır. Diğer kullanımlar: Tuğla yapımı, deri işleme, sabun ve gliserin üretimi gibi alanlarda da tuz kullanılır.

    Salt neden zararlı?

    Saltın zararlı olmasının bazı nedenleri: Yüksek kan basıncı ve kardiyovasküler hastalıklar. Mide kanseri. Sıvı tutulması (ödem). Hiponatremi. Kolesterol ve insülin direnci. Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinlerin günde 5 gramdan (yaklaşık bir çay kaşığı) fazla tuz tüketmemesini önermektedir.