Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sakarozun zararlı olmasının bazı nedenleri:
- Diş çürümesi: Aşırı sakaroz tüketimi, ağızda yaşayan bakterilerin şekerleri asitlere dönüştürmesi nedeniyle diş çürümelerine yol açabilir 23.
- Obezite ve diyabet: Sakaroz içeren besinlerin fazla tüketilmesi, obezite ve tip 2 diyabet riskini artırabilir 14.
- Metabolik sorunlar: Yüksek miktarda sakaroz alımı, kan trigliserit seviyelerini yükseltebilir ve metabolik sendrom ile alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı riskini artırabilir 1.
- Bağımlılık etkisi: Fruktoz, karaciğerde alkol gibi metabolize olduğundan, sakaroz tüketimi bağımlılık yapıcı etki yaratabilir 1.
Dünya Sağlık Örgütü, günlük besin içindeki şeker oranının %10'u geçmemesini tavsiye etmektedir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: