Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kolon kanserini tetikleyen bazı yiyecekler:
- İşlenmiş etler: Sosis, jambon, sucuk, pastırma gibi ürünler kanserojen özellikler taşıyan nitrit ve nitrat içerir 15.
- Düşük lifli, yüksek yağlı diyetler: Kalın bağırsaklarda iltihaplanmaya yol açabilir 34.
- Aşırı kırmızı et tüketimi: Haftada 500 gramdan fazla kırmızı et tüketimi riski artırır 15.
- Ultra işlenmiş gıdalar: Aromalı patates cipsi, şekerli kahvaltılık gevrekler gibi ürünler 5.
- Yüksek şeker ve yağ içeren yiyecekler: Tatlılar, yağlı atıştırmalıklar 2.
Koruyucu etkisi olan yiyecekler arasında ise tam tahıllar, brokoli ve turpgiller, yeşil yapraklı sebzeler, omega-3 yağ asitleri içeren besinler, yaban mersini ve diğer antioksidanlar bulunur 13.
Beslenme düzeninin kolon kanseri üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişebilir. Kesin bir beslenme planı oluşturmak için bir uzmana danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: