Kolera hastalığı aşağıdaki yollarla önlenebilir: 1. Temiz su tüketimi: İçme ve kullanma suyu olarak klorlanmış şebeke suyu tercih edilmeli, kaynağı bilinmeyen ve klorlanmamış sular tüketilmemelidir. 2. Hijyen kurallarına uyum: Yemekten önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra eller mutlaka bol temiz su ve sabunla yıkanmalıdır. 3. Gıdaların iyi pişirilmesi: Çiğ sebze ve meyveler iyice yıkanmalı, deniz ürünleri tamamen pişirilmelidir. 4. Kolera aşısı: Özellikle salgın bölgelerine seyahat edecekler için koruyucu olabilir. 5. Toplu yaşam alanlarında temizlik: Tuvalet temizliği ve hijyeni, kapı kolları ve musluk temizliği çamaşır suyu ile sulandırılmış su kullanılarak yapılmalıdır. 6. Vektör ve haşerelerle mücadele: Karasinek gibi hastalığın yayılmasında önemli rol oynayan vektörlerle mücadele edilmelidir.