Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kola, kanserojen maddeler içerebilir. Özellikle, gazlı içeceklerde renklendirme amacıyla kullanılan karamel boyası (E150c ve E150d), 4-metilimidazol (4-MI) adı verilen bir madde nedeniyle kanserojen olarak kabul edilmektedir 1. Günlük 29 mikrogramdan fazla 4-MI tüketimi, her 100.000 kişide bir kansere yol açabilecek düzeyde risk oluşturabilir 1.
Ancak, Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), 4-MI maddesinin insan sağlığına zarar vermediğini ve karamel ile ilgili herhangi bir kısıtlama getirmediğini belirtmektedir 4.
Kola ve diğer gazlı içeceklerin tüketimiyle ilgili sağlık riskleri konusunda dikkatli olunması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: