Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kırmızı palm yağı, sağlık açısından bazı olumlu ve olumsuz etkilere sahiptir:
Olumlu etkiler:
- E vitamini ve A vitamini içeriği: Güçlü antioksidanlar olan E ve A vitaminleri içerir, bu da cilt sağlığını destekler ve yaşlanma belirtilerini önleyebilir 145.
- Beyin sağlığı: Tokotrienoller sayesinde beyin fonksiyonlarını destekleyebilir ve demans gibi hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabilir 14.
- Kalp sağlığı: İyi kolesterolü (HDL) artırabilir ve kan pıhtılaşmasını önleyebilir 14.
Olumsuz etkiler:
- Kanser riski: Yüksek ısılarda rafine edildiğinde kanserojen maddeler ortaya çıkabilir 23.
- Doymuş yağ oranı: Yüksek doymuş yağ içeriği, kolesterol seviyesini artırarak kalp krizi ve felç riskini artırabilir 23.
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), palm yağının 200 derece ve üzeri ısılarda rafine edilmesinin kanser riski taşıdığını belirtmiştir 23. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palm yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmamaktadır 3.
Palm yağı tüketmeden önce bir sağlık uzmanına danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: