• Buradasın

    Kemoterapi ne anlama gelir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kemoterapi, insan vücudunda kontrolsuz çoğalarak sağlıklı dokulara zarar veren kanser hücrelerinin büyüme ve çoğalmalarını durdurmayı veya yok etmeyi amaçlayan özel ilaç tedavisi biçimidir 13.
    Bu tedavi, kanserin primer tedavisi olarak tek başına verilebileceği gibi, cerrahi tedaviden sonra da uygulanabilir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Akciğer kanserli hasta kaç ay kemoterapi alır?

    Akciğer kanserli bir hastanın kaç ay kemoterapi alacağı, hastalığın evresine, türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Genellikle 3 ila 6 ay arasında 4 ila 6 periyot kemoterapi uygulanır. Tedavi süreci, bir tıbbi onkoloji uzmanı tarafından planlanmalı ve yönetilmelidir.

    Kemoterapi alırken sürekli kan verilir mi?

    Kemoterapi alırken sürekli kan verilmesi gerekebilir çünkü kemoterapi, kemik iliğinin kan hücrelerini (eritrosit, lökosit, trombosit) üretimini azaltarak kan değerlerinin düşmesine neden olabilir. Kan değerlerinin istenen düzeye gelmesi için kan ve kan ürünleri transfüzyonu yapılabilir.

    Kemoterapi ilaçları hangileri?

    Kemoterapi ilaçları genellikle etki mekanizmalarına ve tedavi ettikleri kanser türlerine göre sınıflandırılır. İşte bazı ana kemoterapi ilaç grupları: 1. Alkilleyici Ajanlar: Kanser hücrelerinin DNA'sına zarar vererek kendilerini kopyalamalarını engeller. 2. Antimetabolitler: Hücrelerin normal metabolizmasına müdahale ederek büyümeyi durdurur. 3. Mitoz İnhibitörleri: Kanser hücrelerinin bölünerek çoğalmasını engeller. 4. Topoizomeraz İnhibitörleri: Kanser hücrelerinin bölünmesine ve büyümesine yardımcı olan enzimlere saldırır. 5. Antrasiklinler: Topoizomeraz inhibitörlerine benzer şekilde kanser hücrelerinin DNA'sında bulunan enzimlere saldırır. Bu ilaçlar, kemoterapi protokollerinde tek başına veya kombinasyon halinde kullanılabilir.

    Kan hastalıklarında hangi kemoterapi kullanılır?

    Kan hastalıklarında kullanılan kemoterapi, hematolojik kanserlerin tedavisinde uygulanır. Kemoterapide kullanılan ilaçlar, kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını engelleyerek onları yok etmeyi amaçlar. Kemoterapi, Medikal Onkoloji uzmanları tarafından planlanır ve uygulanır.

    Hangi kanser kemoterapiye en iyi yanıt verir?

    Hangi kanser türlerinin kemoterapiye en iyi yanıt verdiği konusunda kesin bir yanıt vermek mümkün değildir, çünkü kemoterapinin etkinliği kanserin türüne, evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Ancak, kemoterapinin yaygın olarak kullanıldığı kanser türleri arasında şunlar bulunur: - meme kanseri; - akciğer kanseri; - prostat kanseri; - kolon ve rektum kanseri; - mide, pankreas ve rahim ağzı kanserleri; - kan ve lenf sistemi kanserleri (lösemi ve lenfoma gibi). Kemoterapi, ayrıca beyin tümörleri, yumuşak doku sarkomları ve kemik kanserlerinin tedavisinde de kullanılır. Kanser tedavisi için en uygun yöntemin belirlenmesi amacıyla bir doktora danışmak önemlidir.

    Kemoterapi için hangi hastane bölümü?

    Kemoterapi tedavisi için tıbbi onkoloji bölümü olan hastaneler tercih edilmelidir.

    Kemoterapi nasıl yapılır?

    Kemoterapi, kanser tedavisinde kullanılan bir yöntemdir ve uzman sağlık personeli tarafından yapılmalıdır. Kemoterapi yapma süreci şu adımları içerir: 1. Hazırlık: Kemoterapi ilaçlarının çoğunluğu damar yoluyla verilir. 2. Testler: Kemoterapi başlamadan önce hastanın karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri ve tam kan sayımı yapılır. 3. İlaçların Verilmesi: Kemoterapi ilaçları, infüzyon şeklinde, ağızdan, cilt altına iğne şeklinde veya tümörün olduğu bölgeye doğrudan uygulanabilir. 4. Yan Etkilerin Yönetimi: Kemoterapi sırasında ilaçların yan etkilerini azaltmak için destek tedavi ilaçları verilir. Kemoterapi tedavisi, hastanelerde ve kemoterapi ünitelerinde yapılmalıdır.