Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
K1 ve K2 vitaminleri arasındaki temel farklar şunlardır:
- Kaynaklar: K1 vitamini ağırlıklı olarak yeşil yapraklı sebzelerde, brokoli, Brüksel lahanası ve bazı meyvelerde bulunurken, K2 vitamini et, yumurta, süt ürünleri ve fermente soya fasulyesinden yapılan natto gibi hayvansal kaynaklarda bulunur 15. Ayrıca K2 vitamini bağırsak bakterileri tarafından da üretilir 1.
- İşlevler: K1 vitamini kanın pıhtılaşması için gereklidir ve karaciğerin bu süreç için gerekli olan proteinleri üretmesine yardımcı olur 15. K2 vitamini ise kemik sağlığına odaklanır, kalsiyumun kemiklere taşınmasına ve kan damarlarından uzaklaştırılmasına yardımcı olan proteinleri aktive eder 15.
- Emilim: K1 vitamininin emilimi diyetteki yağın varlığından etkilenebilirken, K2 vitamininin emilimi ayrıca bağırsak mikrobiyomundan da etkilenir 1.
- Günlük Alım: Yetişkinler için önerilen günlük K1 vitamini miktarı 90 mikrogram, K2 vitamini miktarı ise 75 mikrogramdır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: