Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
K2 ve K1 vitamini arasındaki temel farklar şunlardır:
- Kaynaklar: K1 vitamini ağırlıklı olarak yeşil yapraklı sebzelerde, brokoli, Brüksel lahanası ve bazı meyvelerde bulunurken, K2 vitamini et, yumurta, süt ürünleri ve fermente soya fasulyesinden yapılan natto gibi gıdalarda bulunur 12. Ayrıca K2 vitamini bağırsak bakterileri tarafından da üretilir 1.
- İşlevler: K1 vitamini kanın pıhtılaşması için gereklidir ve karaciğerin bu süreç için gerekli olan proteinleri üretmesine yardımcı olur 12. K2 vitamini ise kalsiyumun kemiklere taşınmasına ve kan damarlarından uzaklaştırılmasına yardımcı olan proteinleri aktive eder, böylece kemik ve kardiyovasküler sağlığa katkıda bulunur 12.
- Emilim: K1 vitamininin emilimi diyetteki yağdan etkilenebilirken, K2 vitamininin emilimi ayrıca bağırsak mikrobiyomundan da etkilenir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: