Buradasın
Çiğ peynir hangi hastalıklara yol açar?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çiğ peynir tüketimi, özellikle brusella gibi hastalıklara yol açabilir 2.
Çiğ sütten üretilen peynirlerin, yeterli süre olgunlaştırılmadan tüketilmesi durumunda, brusella ya da tüberküloz gibi hastalıklara maruz kalınabilir 2.
Ayrıca, çiğ besinler genel olarak hastalık riski taşır ve bu besinler aracılığıyla çok sayıda bakteri, virüs ve parazit bulaşabilir 3.
Çiğ besinlerden bulaşabilecek hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Gastroenterit ve besin zehirlenmesi 3.
- Hepatit 3.
- Septisemi, menenjit/ensefalit 3.
- Düşük, ölü doğum, prematüre doğum 3.
Çiğ besinlerden bulaşabilecek hastalıklar için alınması gereken önlemler arasında, hayvansal gıdaların çiğ olarak tüketilmemesi ve çiğ olarak tüketilen yiyeceklerin (meyve, sebze vb.) çok iyi yıkanması yer alır 3.
Gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesinde el hijyeni de çok önemlidir 3.
Herhangi bir sağlık sorunu durumunda, bir sağlık uzmanına danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: