Bakla, çeşitli hastalıklara karşı faydalı olabilir: 1. Kanser: Bakla, kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. 2. Böbrek ve İdrar Yolları: Böbreklerin fonksiyonlarını düzenler, kumun atılımını kolaylaştırır ve idrar yolları enfeksiyonlarında etkilidir. 3. Kalp Sağlığı: A ve C vitaminleri sayesinde kalp sağlığını korur, kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü yükseltir. 4. Parkinson Hastalığı: İçerdiği demir, fosfor ve magnezyum ile parkinson hastalığına sebep olan genlerin artmasını engeller. 5. Sindirim Sistemi: Lif içeriği sayesinde sindirim sistemini harekete geçirir, kabızlığı ve hemoroidi giderir. 6. Deri Hastalıkları: Lapa olarak uygulandığında deri hastalıklarının tedavisini hızlandırır. Ancak, bakla bazı durumlarda zararlı olabilir. Favizm adı verilen bir hastalığa yol açabilir ve özellikle 1-7 yaş arasındaki çocuklar için uygun değildir.