• Buradasın

    Sürekli kapı kontrol etme hastalığı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sürekli kapı kontrol etme hastalığı, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) olarak adlandırılan bir ruh sağlığı sorununun belirtisi olabilir 14.
    OKB, kişinin mantıksız bulduğu obsesif düşünceler ve bunları hafifletmek için yaptığı kompulsif davranışlar ile karakterizedir 1. Kapıları defalarca kontrol etme gibi davranışlar, bu kompulsif eylemler arasında yer alır 14.
    OKB tedavisi, bilişsel davranışçı terapi ve ilaç tedavisi gibi yöntemlerle yürütülür 14. Eğer bu tür bir sorunla karşılaşırsanız, bir uzmana danışmanız önerilir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Kapı kilitli mi değil mi takıntısı neden olur?

    Kapı kilitli mi değil mi takıntısı, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi psikolojik bozukluklarla ilişkili olabilir. Diğer nedenler arasında çocukluk travmaları, aşırı stres, anksiyete bozuklukları ve genetik faktörler de yer alabilir. Eğer bu tür takıntılar günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa, profesyonel yardım almak en iyi seçenek olabilir.

    Takıntı hastalığı belirtileri nelerdir?

    Takıntı hastalığının (obsesif kompulsif bozukluk - OKB) bazı yaygın belirtileri şunlardır: 1. Elleri sık sık yıkama veya dezenfektan kullanma: Mikrop bulaşma korkusuyla yapılan bu davranışlar cilt problemlerine yol açabilir. 2. Aşırı temizlik yapma: Temizlik takıntısı, kişinin kendini geçici olarak rahatlamasına rağmen, bu rutini tekrarlamaya mecbur hissetmesiyle karakterizedir. 3. Tekrarlayan kontroller: Ocağın, pencerelerin veya kapının kapalı olduğunu defalarca kontrol etme ihtiyacı. 4. Belirli sayılara göre hareket etme: Merdivenleri dörder dörder çıkmak veya kapıları 4 defa kilitlemek gibi davranışlar. 5. Kötü bir şey olacağına dair sürekli endişe: Kendine veya sevdiklerine zarar gelme korkusu. 6. Cinsellikle ilgili rahatsız edici düşünceler: İş arkadaşlarıyla uygunsuz ilişkiler veya cinsel kimlikle ilgili endişeler. 7. Çevredekilerin söz ve davranışlarını inceleme: Eşlerin, arkadaşların veya iş arkadaşlarının her hareketini sorgulama. 8. Onay arama: Her adımda çevreden onay bekleme ve karar verirken başkalarının fikrini alma ihtiyacı. 9. Beden dismorfik bozukluğu: Kişinin belirli vücut bölümlerinin çirkin veya anormal olduğuna inanması. Bu belirtiler günlük yaşamı etkiliyorsa, bir uzmana danışmak önemlidir.