Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gustave Le Bon ve Sigmund Freud'un kitle psikolojisi görüşleri şu şekilde özetlenebilir:
- Gustave Le Bon 135. Le Bon'a göre kitle psikolojisi, bireylerin kalabalık içinde bir "kolektif ruh" oluşturmasıyla ortaya çıkar ve bu ruh, bireylerin tek başına yapmayacakları şeyleri yapmalarına neden olur 12. Kalabalıklarda bireyler daha ilkel, daha duygusal ve mantık dışı davranışlara sürüklenir 2.
- Sigmund Freud 124. Freud’a göre kitleler, bireylerin bilinçaltı arzularını ve bastırılmış duygularını açığa çıkarır 2. Bir kalabalığa katılan birey, lider figürüne bağımlı hale gelir ve kendini liderin fikirlerine kaptırır 2. Bu süreçte birey, kişisel kimliğini yitirir ve kitlenin etkisiyle hareket eder 2.
Le Bon ve Freud'un kitle psikolojisi analizlerinde açıkladıkları ve inceledikleri, kitlelere has ve öz özellikleri, Gezi Hareketi'ne katılan kitlelerde de görülmüştür 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: