Sıcak çikolatanın hikayesi antik Mayalara kadar uzanır. İlk sıcak çikolatalı içecek, kakao tohumlarının toz haline getirilmesiyle birlikte su, mısır unu, kırmızı biber ve diğer malzemelerle Mayalar tarafından yapılmıştır. 1500'lü yıllarda Meksika'da kakao çekirdeği ile hazırlanan sıcak çikolata, vanilya, çiçek özleri ve çili biberi ile tatlandırılarak tüketilmeye başlandı. İspanyolların Meksika'yı işgal etmesinin ardından sıcak çikolata Avrupa'ya yayıldı. 18. yüzyılda Endüstriyel Devrim ile birlikte sıcak çikolata daha yaygın hale geldi ve kış aylarında ısınmak için ideal bir içecek haline geldi. 20. yüzyılda ambalajlı çikolata karışımlarının popüler hale gelmesiyle sıcak çikolata daha da kolaylaştı ve kafe ile restoranların menülerinde vazgeçilmez bir içecek haline geldi.