Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Nazım Hikmet, Ran soyadını, 1935'te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu'na uymak için zorunluluktan almıştır 12.
Nazım Hikmet'in Ran soyadını alma süreci şu şekilde gelişmiştir:
- Nazım'ın cezaevinde olduğu dönemde, 1934 Haziran'ında soyadı yasası çıkarılmıştır 12. Bütün yurttaşların yıl sonuna kadar soyadı almaları gerekmektedir 12.
- Hikmet, Nazım'ın babasının adıdır 12. Nazım da yeni bir soyadı almak zorundadır 12.
- Herkes "Öztürk", "Safkan", "Yılmaz", "Eğilmez", "Türksoy", "Kahraman" gibi iddialı soyadları seçerken Nazım bundan hiç hoşlanmamaktadır 12.
- Bir gün Nazım, "Sen istiyorsan git kendine bir soyadı al. Ben de gerekirse onu kullanırım," der 12. İleride ayrılırlarsa soyadı Piraye'de kalacaktır 12.
- Birlikte bir soyadı düşünmeye başlarlar 12. Piraye ne bulsa Nazım gülmektedir 12.
- Sonunda anlamsız bir soyadı almaya karar verirler 12.
- Piraye "Ran" soyadını önerir 12. Nazım da bunun bazı fiillerin sonuna eklenebileceğini hatırlatır 12. Örneğin, "başaran", "kurtaran", "saldıran", "coşturan" gibi 2.
- Ertesi gün nüfus idaresine başvurup Ran'ı nüfuslarına işletirler 2.
Nazım Hikmet, hayatının geri kalan döneminde Ran soyadını kullanmamış, sadece resmî belgelerde geçirmiş, imzasını "Nazım Hikmet" olarak atmıştır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: