Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kaz Bayramı'nda yapılan bazı etkinlikler:
- Bayram hazırlıkları: Kazların besiye çekilmesi, kuru yufka açılması gibi imece usulü çalışmalar yapılır 124.
- Kazların hazırlanması: Bayramdan 2 gün önce kesilen kazlar temizlenir ve yağı alınarak "baş ayak yemeği" için hazırlanır 12.
- Pişirme: Kazlar suda bekletildikten sonra kızılcık ağacından yapılan şişlere dizilerek köy fırınlarında pişirilir 124.
- İkram: Öğle vakti fırından alınan kazlar, kaz yağıyla ıslatılmış tirit, taşlık dolması, şekerli börek, kaz ciğerli börek ve erik hoşafı ile birlikte misafirlere ikram edilir 124.
- Yöresel ürünlerin sergilenmesi: Etkinlik alanında köylülerin kendi ürettikleri yöresel ürünlerin satıldığı stantlar kurulur 135.
- Birlik ve beraberlik: Kaz Bayramı, Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Eseler, Solaklar, Durhasan ve Hasanoğlu köylerinde her yıl ocak ayının ikinci yarısında kutlanarak birlik, beraberlik ve paylaşımın simgesi olur 135.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: